fbpx

Hoe tandpijn laten verhelpen bij noodgeval?

Als je last hebt van hevige tandpijn, een afgebroken tand, wijsheidstanden of een ontsteking aan je tandvlees en niet meteen bij een tandarts terecht kan, duurt de dag soms lang. Zeker als je dan te horen krijgt dat je 2 maanden moet wachten voor een afspraak bij de tandarts of als je geen tandarts meer hebt omdat deze bijvoorbeeld op pensioen is gegaan, betekent dat miserie.

Vreemd genoeg kan je ook bij een noodgeval niet terecht bij de spoed van een ziekenhuis. Maar als je bij hevige tandproblemen niet terecht kan bij een tandarts of ziekenhuis, waar kan je dan wel terecht opdat iemand je helpt om je van die hevige tandpijn af te geraken?

We zetten de 3 beste oplossingen op een rij:

1) Ambetand (ma-vrij)

Acute tandpijn kan heel ‘ambetant’ zijn en daarom bedachten 2 broers Ambetand.be. Ze grepen bij het programma Leeuwenkuil op Vier dan wel naast een superinvestering van 4 topondernemers, maar ze verdienen desalniettemin een trofee qua originaliteit en het oplossen van tandproblemen voor veel mensen die niet meteen bij hun eigen tandarts terecht kunnen.

Naar mijn ervaring is dit de beste oplossing:

 • Op een weekdag van maandag tot vrijdag kan je via dit platform ‘s morgens meestal nog voor dezelfde dag online een afspraak maken bij een tandarts.
 • Je afspraak van 30 minuten wordt dan in real-time ingeboekt bij de tandarts naar keuze en de afspraak wordt meteen per e-mail bevestigd.
 • Je komt niet terecht in een drukke wachtruimte maar bij een professionele tandarts die klaarstaat om jou te helpen en je behandelt alsof je één van zijn vaste klanten bent

2) UZ Leuven (ma-vrij)

Het enige ziekenhuis in Vlaanderen waar je een tandarts kan raadplegen voor tandproblemen is UZ Leuven – campus Sint-Rafaël. Op het telefoonnummer 016 33 24 80  kan je een afspraak maken bij de afdeling tandheelkunde (8u30 – 17u). Daar kan je terecht voor algemene tandproblemen, een controle, vulling, kindertandheelkunde, enz.

3) Tandarts van wacht (za-zo)

Tijdens het weekend kan je voor spoedgevallen bellen van 9u tot 18u naar de wachtdienst voor tandartsen: Bel 0903 39969 (1,50€/min). De operator zal je dan rechtstreeks doorverbinden met een tandarts in jouw regio die op dat moment van wacht is.

Naar mijn persoonlijke ervaring zijn er echter ook nadelen verbonden aan de wachtdienst van tandartsen:

 • Het duurt soms lang vooraleer de telefoniste de oproep beantwoordt. Dat aan een tarief van 1,50€ per minuut.
 • Je kan zelf niet kiezen bij welke tandarts je gaat of waar die gelegen is, de operator schakelt je gewoon rechtstreeks door en je bent plots aan de lijn met de tandarts in kwestie.
 • Het is heel druk bij tandartsen van wacht. Het gaat er heel gejaagd aan toe en de wachtruimte wordt constant druk bevolkt.

Natuurlijk kan je altijd terecht bij de huisarts, maar die zal dan eerder een oplossing voorschrijven om de pijn tijdelijk te verlichten. Daar waar bovenstaande 3 oplossingen een betere, meer gerichte oplossingen zouden moeten bieden om je tandpijn volledig weg te nemen.

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

3 gedachten over “Hoe tandpijn laten verhelpen bij noodgeval?”

 1. vroeger belde mijn moeder naar de tand arts en kon men die zelfde dag bij eender welke arts terecht
  vandaag daar echter staat er geen tand arts echter meer paraat om mensen te helpen omdat je geen klant van hen bent
  persoonlijk vind ik zelf help mensen die nood hebben niet met geld maar met daden die je voor hen kan doen
  een arts is mij altijd verteld om mensen te helpen in nood
  echter degene die nu beginnen als arts hebben de tradietie van de oude garde niet mee gekregen
  moest er in de toekomst iets gebeuren en ik zoals andere mensen die ik gesproken heb te weten komen dat er een arts in moeilijk heid zit
  wij zullen niet aarzelen te helpen zo hebben onze ouders het ons geleerd mensen te helpen in nood
  dus jonge garde indien je dit zou lezen leer van de oude generatie artsen deze voor elk van de burgers paraat stonden
  moest de koning je bellen je zou niet twijfelen te helpen

  1. Nick Van Ranst

   Dag Roland, bedankt dat je de tijd neemt om dit aan de kaak te stellen. Zou het gewoon niet kunnen dan de tandartsen op hun tandvlees zitten?

 2. Eigen vaste tandarts 4 weken met vakantie. Dubbel en dik verdiend maar zou dan wel fijn zijn dat ze een vervanger kunnen aanduiden waar je terecht kan bij noodgevallen en niet dagenlang op zoek moet bij tandpijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *