fbpx

Hoe eigenaar rekeningnummer achterhalen in Belgiƫ?

Het zal je maar overkomen: Je hebt via een tweedehandswebsite iets gekocht en een betaling overgemaakt naar een bankrekeningnummer, maar er is nooit iets geleverd en je bent je geld dus kwijt. Of je computer wordt versleuteld door een virus en je dient geld over te schrijven naar een rekeningnummer om je pc terug vrij te geven.

Het zijn voorbeelden van situaties waarin je maar wat graag zou willen weten wie de eigenaar van het rekeningnummer is. Daarom gaan we in dit artikel hoe je kan opzoeken of ontdekken aan wie een rekeningnummer in Belgiƫ toebehoort.

Stap 1: Welke bank beheert het rekeningnummer in kwestie?

Er bestaat in Belgiƫ een handige tool om te kijken bij welke bank het rekeningnummer in beheer is. Daarvoor gaat u naar www.ibanbic.be en daar vult u het IBAN nummer van de rekening in (vb. BE 01 2345 6789 1234) en kiest u convert number.

Nadien kan u meteen zien aan welke bank het bankrekeningnummer in kwestie behoort. Zo zal de tool in onderstaande willekeurige voorbeeld zeggen dat het rekeningnummer toebehoort aan de Belgische divisie van Commerzbank.

Stap 2: Hoe zien wie er precies achter het rekeningnummer schuilt?

In de vorige stap zijn we al te weten gekomen bij welke bank de rekening hoort. Voor de volgende stap, stuit je al snel op de wet op de privacy. Onze gegevens zijn meer dan ooit beschermd en dat is maar goed ook. Geen enkele particulier kan bankgegevens opzoeken en bekijken welke naam achter een bepaald rekeningnummer schuilt. Natuurlijk weet de bank in kwestie zelf wel wie de houder is van elke rekening. Maar er is geen enkele bank die je antwoord zal geven als je vraagt wie de persoon is die achter een bepaalde rekening schuilt. Enkel op vraag van politiediensten in het kader van een gerechtelijk onderzoek kan een bank mogelijk deze gegevens vrijgeven.

Daarnaast is er in Belgiƫ bij extreme gevallen een zeer beperkte groep van instanties die toegang heeft tot de namen van alle rekeninghouders in Belgiƫ. Deze centrale databank bestaat sinds 2014 en bevat alle rekeningen en financiƫle contracten van alle financiƫle instellingen in Belgiƫ en vormt zo het centraal aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van Belgiƫ

De vraag is dan natuurlijk welke instanties toegang hebben tot die databank? Wel, op een specifiek verzoek zijn tot op heden slechts drie instanties in Belgiƫ in staat informatie op te vragen bij deze databank: Het gerecht, notarissen en de fiscus. Deze toegang wordt echter verleend in zeer speciale gevallen en mits de nodige handtekeningen van hogere hand.

Stap 3: Waarom wil je de rekeninghouder opzoeken?

Nu zijn er natuurlijk wel wat gevallen waarin we ons levendig kunnen inbeelden dat jij zelf maar wat graag de naam van een rekeninghouder zou willen gaan zoeken:

Je hebt een verkeerde of dubbele overschrijving uitgevoerd

Als je door een tikfout een verkeerd rekeningnummer hebt ingegeven, is er een reƫle kans dat het rekeningnummer niet bestaat omdat elk rekeningnummer een controle getal heeft. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een overschrijving dubbel uitgevoerd hebt of een verkeerd bedrag ingegeven hebt.

Je kan in dat geval best je eigen bank contacteren om na te gaan of de overschrijving effectief is doorgegaan of niet en indien dat wel het geval is, kan jouw bank contact opnemen met de bank van de tegenpartij om het probleem op te lossen. Iemand die onterecht geld ontvangt, is immers wettelijk verplicht dit terug te storten.

Indien de andere persoon blijft weigeren te doen, kan je wel overgaan tot het versturen van een aangetekende brief. Als die geen gehoor krijgt en het gaat over een substantieel bedrag, kan je naar de rechtbank stappen. De andere partij zal dan zowel het bedrag dienen terug te betalen als opdraaien voor de kosten van de rechtszaak.

Je bent slachtoffer van fraude of oplichting

Ben je 100% zeker dat je zelf het slachtoffer bent geworden van oplichting of fraude? Dan doe je zo snel mogelijk het volgende:

  • Breng je eigen bank op de hoogte om te kijken of zij voor jouw situatie nog iets kunnen doen
  • Doe aangifte bij het Belgisch meldpunt voor fraude en oplichting, waar je kan melden dat je werd opgelicht. Dit meldpunt centraliseert immers alle praktijken betreffende oplichting, bedrog, misleiding, bedrog, fraude en illegale handelspraktijken 
  • Doe aangifte bij het politiekantoor in je buurt. Bezorg de politie alle gegevens (bankrekeningnummer, contactgegevens, via welke website of platform vond de oplichting plaats) De politie zal dan niet alleen het Federal Computer Crime Unit contacteren, maar ook het verkoopplatform in kwestie de aangifte bezorgen. Zij kunnen dan onder andere het verdachte account en zoekertjes blokkeren. Vervolgens zullen ze dan een onderzoek instellen en een procedure in gang zetten om het geld eventueel te recupereren. kijken of er nog andere gedupeerden zijn en zoveel mogelijk gegevens verzamelen.

Concreet komt het er dus op neer dat het weinig nut heeft om zelf te proberen de identiteit van een rekeningnummer te achterhalen. Wat hopelijk wel duidelijk is na het lezen van dit artikel, is dat je kan zien tot welke bank een bepaald rekeningnummer behoort en dat je eigen bank of politie je in veel gevallen in staat is je te helpen bij probleemsituaties.

Onze tip: Kies voor KBC Live

Wist je dat je hier bij KBC online een gratis zichtrekening kan afsluiten? Het kost je amper 2 minuten tijd en bij problemen kan je KBC Live zowel ‘s morgens, ‘s avonds als in het weekend op zaterdag bellen. Als je dan een verkeerde overschrijving hebt uitgevoerd of een probleem hebt met je rekening, is er Ć©Ć©n centraal nummer dat je op elk moment kan bereiken šŸ˜‰

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *