fbpx

Hoe fruitvliegjes in huis bestrijden met een val?

Fruitvliegjes, ze zijn vooral vervelend in de zomermaanden want als je in je keuken een fruitmand of lekker gebak hebt staan, kan je ze gegarandeerd op je toekomstige maaltijd terugvinden. Na een tijd krijg je echter het gevoel dat ze je hele keuken overnemen en je een strijd voert tegen een leger van duizend vliegjes. Dat laatste is jammer genoeg geen illusie, wetende dat een vrouwelijke fruitvlieg zo’n 500 eitjes per keer legt die binnen 24 uur uitkomen. Fruitvliegen bijten of steken niet, maar verspreiden wel bacteriën en ziektes in je huis,

Maar de vraag is wat je kan doen tegen de plaag die in je woning woekert en deze verwijderen? We hebben een test gedaan en gezien hoe je ze efficiënt kan bestrijden met een goedkope val en willen onze ervaring graag met je delen.

Wij testen: De HG fruitvliegjesval van bol.com

De oplossing bleek heel simpel en goedkoop te zijn We kochten een fruitvliegjesval van HG op Bol.com. Die kostte ongeveer 10€, maar deed al na een half uur wonderen om ze te bestrijden. Zoals je kan zien op onderstaande foto, zaten er na 30 minuten al zo’n 40 fruitvliegjes rond en op de val. Allemaal klaar om in de trechter binnenin terecht te komen en er nooit meer uit te geraken.

Fruitvliegjes vangen met HG
Fruitvliegjes komen meteen naar de HG fruitvliegenval

Hoe werkt deze val om fruitvliegjes te vangen?

Fruitvliegjes hebben een reukorgaan dat zowat even sterk lijkt als dat van een hond. Ze komen vooral af op de geur van rijp fruit en etensresten. De HGX fruitvliegjesval heeft de onopvallende vorm van een peer en een trechter binnenin. Ze fruitvliegjes komen meteen af op de geur van de extreem zoete vloeistof binnen en worden in de trechter gelokt (navulling wordt mee verkocht bij de val). Het opzetten van de val kan enorm snel:

  1. Draai de peer open
  2. Haal de trechter eruit en vul de peer met de navulling tot aan het streepje
  3. Plaats de trechter er terug in en draai de peer terug dicht
  4. Zet het dekseltje open en plaats de peer in een buurt waar je last hebt van fruitvliegjes.

Na 2 uur zal je zien dat er al een massa fruitvliegjes op je peer zit, klaar om in een trechter te gaan waar ze vastzitten en jij ze kan vangen.  

Hoe fruitvliegjes voorkomen?

Fruitvliegjes zijn zo klein dat ze ongezien in je boodschappentas meekomen en door vliegenramen geraken. Vroeg of laat krijg je ze dus wel binnen, het is onmogelijk om dat te vermijden. Wanneer ze binnen zijn, starten ze te reproduceren in grote aantallen. Als een vrouwelijke fruitvlieg 500 eitjes per worp gooit en deze binnen 24 uur uitkomen, kan je zelf wel de rekensom maken van welke aantallen er binnenkort door je kamer vliegen.

Fruitvliegjes voorkomen doe je door enkele tips toe te passen in het huishouden:

  • Bewaar groenten en fruit in de koelkast en niet op het aanrecht
  • Sluit ramen en deuren zoveel mogelijk. Vliegenramen houden fruitvliegen immers niet tegen want ze kunnen door het gaas.
  • Zet je vuilnis (vooral etensresten en lege flessen drank) zoveel mogelijk buiten of in je kelder. Vergeet ook niet om de bodem van je vuilnisbak proper te maken om de geur van afval en en etensresten te verwijderen.
  • Een ventilator en airconditioning ontmoedigen fruitvliegjes om op die plaatsen te landen

Waar een HG fruitvliegenval kopen?

Wij kochten onze fruitvliegjesvanger van HG op Bol.com voor zo’n 10€. Dat is ook de snelste manier, want een dag later heb je hem in huis. Er zijn wel alternatieven op de markt van minder bekende merken, al kunnen we niet met zekerheid zeggen of die even efficiënt werken.

Fruitvliegjesvanger van HGX
De HG X fruitvliegjesval van Bol.com
The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *