fbpx

Hoe gestolen laptop traceren en terugvinden?

Hoe meer je je laptop gebruikt, hoe meer je te verliezen hebt bij diefstal ervan. Garanderen dat je je laptop zal terugvinden na een diefstal, kan niemand. Maar het goede nieuws is dat er gratis programma’s bestaan waarmee je je computer kan opsporen nadat hij verloren is gegaan. Er is immers een grote kans dat de PC in kwestie op een later tijdstip terug online zal gaan. Met de juiste software op je computer, krijg jij dan informatie waar de laptop zich bevindt van zodra hij weer online gaat.

Voorwaarde is wel dat het programma reeds geïnstalleerd was voordat de laptop gestolen of verloren werd. Daarom leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen voor en na een diefstal.

Vooraf – Prey activeren

Het enige wat we nodig hebben op onze laptop is de applicatie Prey (http://www.preyproject.com) die een gratis alternatief vormt voor betalende tools en waarmee we gratis tot 3 laptops kunnen tracken. Prey is het meest populair in zijn soort en zal een gedetailleerd rapport aanmaken over de status en locatie van de laptop na diefstal, een rapport dat je gewoon via internet kan consulteren.

Stap 1: Ga naar www.preyproject.com en kies voor ‘Gratis download’. Installeer het programma op je PC.

laptop opsporen 1

Stap 2: Maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Deze laten je toe om later in te loggen op je account wanneer er iets gebeurt.

laptop opsporen 2

Stap 3: Als je nu gaat naar https://panel.preyproject.com/login en inlogt in je account, zie je een overzicht van je geregistreerde toestellen (je kan er maximum 3 gratis registreren). Prey is nu geactiveerd.

laptop opsporen 3

 

Na diefstal – Laptop opsporen via Prey

Werd je draagbare computer gestolen, ga dan opnieuw naar naar https://panel.preyproject.com/login en login op het account dat je vooraf hebt gemaakt. Doe nu het volgende:

Stap 4: Klik op de naam van de laptop en duid aan dat de laptop Vermist is.

laptop opsporen 4b

Stap 5: Geef aan dat van zodra de laptop gevonden is, je alle informatie wil doorkrijgen per e-mail. Een voorbeeld van diensten die je kan activeren van zodra de laptop netwerkverbinding krijgt:

  • De locatie van de PC bekijken via Google Maps
  • Een stille foto maken van de potentiële dief die nu achter de laptop zit, die je dan aan de politie kan bezorgen
  • Of je kan manueel Een bericht laten verschijnen op het scherm, bijvoorbeeld dat je laptop verloren is gegaan en een vergoeding wil betalen om hem terug te krijgen. Een alternatieve actie is ook de laptop vergrendelen of een geluid laten afspelen

laptop opsporen 5

Gevonden? Verwittig de politie

Ga niet zelf voor politie spelen en beschuldigingen uiten, maar ga met je bewijsmateriaal langs bij een politiekantoor in de buurt en geef de diefstal aan. Neem de foto van de gebruiker, localisatie via Google maps en gegevens over laptop (merk & type) mee naar de politie. Zij kunnen via de procureur, rekening houdend met de situatie, een toelating vragen om de laptop te recupereren.

 

 

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *