fbpx

Hoe elektrische wandradiatoren installeren?

Elektrische verwarming is niet weg te denken uit een gemiddelde Belgische woning. Het is dan ook een verwarmingssysteem dat makkelijk te installeren is en gebruikt kan worden als aanvulling op andere systemen. Wil je je woning verwarmen met elektrische wandradiatoren en ben je van plan deze zelf te installeren? Dan zoek je best eerst uit hoe je dat aanpakt. Met dit handige stappenplan kan je zo aan de slag!

Stap 1: Bereken de warmtecapaciteit

Wat voor soort ruimte ga je verwarmen? Hoe groot is de ruimte? Dit is belangrijk om het vermogen te berekenen. Hoe groter het vermogen dat je nodig hebt, des te grotere radiatoren je best kiest. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen 2 elektrische wandradiatoren te plaatsen in plaats van 1 grote.

Stap 2: Kies het type model

In het geval van elektrische wandradiatoren, bepaalt het vermogen het model. Er zijn verschillende modellen mogelijk zoals radiatoren met een vlak frontpaneel, een paneel met horizontale lijn of kolomradiatoren. De keuze van het model, hangt een beetje af van de uitstraling die je beoogt in de te verwarmen ruimte. In een badkamer kan je bijvoorbeeld gaan voor een typische handdoekradiator. Een horizontale, elektrische wandradiator leent zich dan weer perfect voor een slaapkamer. Deze kan namelijk makkelijk onder een raam worden geplaatst.

Stap 3: Plaats elektrische voeding

In het geval van elektrische verwarming, werken al je wandradiatoren afzonderlijk op het elektriciteitsnet. Laat een elektricien voor alle zekerheid controleren of je elektrische installatie het totaalvermogen aankan en of je zekeringskast helemaal in orde is. Bekijk ook of er elektrische voeding aanwezig is in de ruimtes die je wil verwarmen.

Stap 4: Bepaal de plaats van installatie

Je kan je elektrische wandradiatoren plaatsen d.m.v. beugels. Bepaal de plaats waar je ze gaat hangen. Hang ze zeker niet te hoog. Het principe van elektrische verwarming is dat er langs onder koude lucht wordt aangezogen en dat deze vervolgens langs boven warme lucht verspreidt in de ruimte. Houd bij de installatie rekening met stopcontacten. Elektrische radiatoren mogen niet boven een stopcontact worden geplaatst. Wanneer je boort, is er namelijk een risico dat de bekabeling geraakt wordt.

Elektrische wandradiatoren laten plaatsen? Doe beroep op een professional!

Schuilt er toch geen handige harry in jou of twijfel je over bepaalde zaken? Laat je dan bijstaan door een ervaren vakman. Elektriciteit en veiligheid dienen nu eenmaal hand in hand te gaan, dus neem geen risico’s! Aterno is zo’n expert in elektrisch verwarmen. Je kan een gratis brochure aanvragen om je verder te informeren hierover.

Vraag Gratis Brochure Aan >
The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *