fbpx

Hoe ontstop je een verstopte afvoer?

Creëer je bij elke douchebeurt een minibadje in je douchebak? Of zet je de keukenkraan open en het water loopt niet meer weg? Een verstopte afvoer is vervelend, maar gelukkig meestal wel simpel op te lossen. Lees meer over hoe jij de afvoer ontstopt zonder dat daar een loodgieter aan te pas komt!

Zo simpel kan het zijn: kokend water

Een verstopte afvoer wordt vaak veroorzaakt door vastzittende haren en opgehoopte zeepresten. Soms is het al genoeg om kokend water door het putje te gieten, want daarmee spoel je al een hoop zeepresten weg. Bovendien is kokend water door het putje gieten een goede voorbehandeling voor de andere manieren om je afvoer te ontstoppen.

Gouwe ouwe: de rubberen ontstopper

Ken je ‘m nog? De rubberen ontstopper? Tijd om die tevoorschijn te halen! Een rubberen ontstopper kan namelijk al genoeg zijn als de haren of het vuil niet erg diep in de afvoer zitten. Zet deze ontstopper op de afvoer van je lavabo of douchebak of bad. Maak een pompende beweging en er zal vanalles loskomen in de afvoer. Tip: smeer de randen in met vaseline voor extra zuigkracht.

Huis- tuin- en keukenmiddelen: soda en azijn

Baking soda en azijn zijn goede vervangers voor chemische ontstoppers. Ze zijn goedkoper, milieuvriendelijker én je hebt deze middelen misschien wel standaard in huis. Schenk wat baking soda in de verstopte afvoer. Giet hierna wat azijn door de afvoer en de boel zal gaan bubbelen. Sluit de afvoer vervolgens af en spoel na een halfuur nog een keer na met heet water.

Laatste redmiddel: chemische ontstopper

Als bovenstaande methodes niet meer werken, dan is de chemische ontstopper nog een optie. Chemische ontstoppers zijn in bijna elke supermarkt te koop en meestal erg effectief bij het ontstoppen van je afvoer. Let er wel op dat deze ontstoppers vaak prijzig en allesbehalve goed voor het milieu zijn. Een effectieve oplossing, maar dus liever wel als laatste redmiddel.

Verstopte afvoer voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Wij raden je daarom aan om een heel fijn rooster op de afvoer te plaatsen. Op die manier kan er minder vuil door het rooster heen. Ook helpt het om het rooster na elke douchebeurt schoon te maken en het putje goed bij te houden. Giet bovendien met enige regelmaat kokend water door het putje. Misschien niet het meest leuke klusje, maar het helpt je wel om een mini-watersnoodramp in je badkamer te voorkomen. Dat is ook wat waard, toch?

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *