fbpx

Hoe zorg je voor een ontspannen hond?


Alleen mensen met honden begrijpen hoe verzot je kunt zijn op je trouwe viervoeter. Je wilt dan ook niets liever dan dat je hond ontspannen is. Gelukkig kun jij daarvoor zorgen. Hoe? We geven een aantal tips. 

Maak regelmatig een uitgebreide wandeling met je hond 

Natuurlijk laat je je hond elke dag uit, maar voor een optimaal ontspannen hond zorg je ervoor dat je ook regelmatig een langere wandeling maakt. Denk hierbij aan een wandeling van een uurtje. Heb je de smaak helemaal te pakken, dan mag langer uiteraard ook. Tijdens zo’n wandeling heeft je hond de kans om te snuffelen, te spelen en te ontdekken. Bonusvoordeel is dat je zelf ook baat hebt bij een lange wandeling. Het is gezond, je wordt er fitter van én het is goed voor je humeur. Een win-winsituatie dus. 

Let op naar welke muziek je luistert/naar welke series je kijkt

Volgens een artikel dat is geschreven door Betway -Online Casino- kunnen bepaalde muziek en televisieprogramma’s invloed hebben op de gemoedsrust van je hond. Uit onderzoek blijkt dat volksmuziek het meest geschikt is om je hond te laten ontspannen. Honden zouden op deze muziekstijl gemiddeld 46 minuten ontspannen. Volksmuziek wordt gevolgd door jazz (gemiddeld 42 minuten rust) en popmuziek (gemiddeld 41 minuten rust). Uit den boze is metal, die juist angst kan creëren bij honden. Wil je zorgen dat je hond een goede nachtrust heeft? Zet dan volksmuziek, klassieke muziek of jazz op. 

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Bridgertorn Chronicle de beste tv-serie is om je hond te laten ontspannen. Wat je juist niet moet opzetten is Pup Academy. De vierpotige deelnemers keken namelijk bijzonder angstig naar de serie, die gaat over honden die rondreizen door magische portalen. 

Herken symptomen van stress bij je hond 

Het is ontzettend belangrijk dat je kunt herkennen als je hond juist niet ontspannen is, oftewel: als hij of zij stress ervaart. Stress-symptomen kunnen volgens ALDI.nl onder andere blaffen, zeuren of beven zijn. Ook als er sprake is van een andere blik in zijn of haar ogen kan dit duiden op stress. 

Geef je hond een massage (of ga naar een hondenmasseur)

Massages zijn niet alleen een fijne ontspanning voor mensen, maar net zo goed voor honden. Volgens zooplus magazine staan massages al lange tijd bekend om hun positieve effect op de hondengezondheid. Je kunt je viervoeter masseren door over zijn nek en rug te strelen. Doe het langzaam en gebruik niet te veel druk. Check ook altijd even of je hond er goed op reageert. Lijkt hij of zij het niet prettig te vinden, stop er dan mee. Wist je dat er ook speciale hondenmasseurs bestaan? Dan weet je zeker dat je hond in goede handen is. 

Geef je hond iets op te kauwen bij stress 

Merk je dat je hond stress ervaart? Geef hem of haar dan iets op te kauwen. Kauwen kan stress en angst bij honden verlichten. Bovendien: doe je dit niet, dan is de kans groot dat hij of zij op je waardevolle spullen kauwt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is er een ruim aanbod aan kauwspeelgoed voor honden beschikbaar. Dit vervult niet alleen de kauwbehoefte die honden van nature hebben, het is ook nog eens goed voor het gebit van je viervoeter. Het heeft namelijk een reinigende werking. Alleen maar voordelen dus. 

Geef het goede voorbeeld 

Door zelf rust uit te stralen, is de kans groter dat je hond ook kan ontspannen. Honden pikken onze emoties namelijk op. Andersom geldt het dan ook net zo goed: als jij gestrest bent, kan dit overslaan op je hond. Probeer dat in zo’n geval dus niet te veel te laten merken aan je hond. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *