fbpx

Hoe nummerplaat laten bijmaken of dupliceren?

Heb je een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Of een aanhangwagen of fietsdrager gekocht? Proficiat, maar weet ook dat elke auto die in België de baan op gaat, zowel vooraan als achteraan verplicht over een Europese nummerplaat dient te beschikken. Wil je voor een auto in België een nummerplaat laten bijmaken? Dan leggen wij je in dit artikel stap per stap uit hoe je een nummerplaat kan laten maken of dupliceren en aan welke prijs dat kan.

Stap 1: Vraag een orginele nummerplaat aan bij DIV

U kan geen nummerplaat laten dupliceren of bijmaken zonder over het origineel te beschikken. Een kentekenplaat moet immers uniek zijn. Wanneer u een wagen koopt, dient u daarom het roze formulier “aanvraag tot inschrijving voertuig” aan uw verzekeringskantoor te bezorgen. Zij zullen voor u de aanvraag doen bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen) online doen.

U ontvangt dan 1 à 2 weken later bij u thuis de originele nummerplaat en inschrijvingsbewijs via Bpost. U betaalt daarvoor 30€ aan de Bpost medewerker. Deze originele nummerplaat krijgt altijd de achterkant van je wagen als bestemming.

Stap 2: De nummerplaat laten bijmaken

De nummerplaat die bestemd is voor de voorkant van je wagen, mag je laten dupliceren. Het hebt dan wel eerst de originele nummerplaat uit stap 1 nodig. Je moet je dan als volgende stap wenden tot een winkel die over de nodige machines beschikt om nummerplaten te bedrukken. We geven daarom graag 3 namen van winkelketens mee waar je je nummerplaat kan laten bedrukken:

  • Gamma winkels (wachttijd: 5 minuten)
  • Brico winkels (wachttijd: 5 minuten)
  • Mister Minit winkels (incl. gratis nummerplaathouder)

Bij deze winkelketens zijn de nummerplaten officieel goedgekeurd door de DIV, wat natuurlijk cruciaal is.

Een duplicaat laten maken kan echter niet zomaar zonder enige controle. Je moet je daarom fysiek wenden tot de receptie, klantenservice of infobalie van deze winkels om je aanvraag te doen. Maar zowel Gamma, Brico als Mister Minit hebben winkels rond steden als Antwerpen, Gent, Oostende, Hasselt,… Je hoeft dus niet ver te zoeken om binnen enkele minuten een duplicaat van je nummerplaat te bestellen.

Stap 3: De prijs om een kentekenplaat te dupliceren

Dan rest ons natuurlijk nog één vraag: Wat is de prijs om een nummerplaat te laten bedrukken? Het laten dupliceren van een kentekenplaat hangt af van de prijszetting van de winkelketen in kwestie, toch mag je ervan uitgaan dat deze de kost meestal tussen de 20€ tot 30€ bedraagt om deze te kopen.

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *