fbpx

Waar lekker eten in Leuven? Bij Zappaz!

Ben je in Leuven en heb je geen idee waar te gaan eten? Hou je bovendien van lekkere tapas en wil je graag een gezellige avond doorbrengen in een cosy setting? Dan is ZAPPAZ in Leuven the place to be!

Vorige week zaten Johan en ik in Leuven en waren we op zoek gegaan naar een goede plaats om te eten. Wat doe je dan? Inderdaad, je pakt je smartphone en je gebruikt de gekende apps zoals Foursquare,  Tripadvisor, Facebook,… Ze weten allemaal te vertellen waar je lekker kan gaan eten in de omgeving. We waren in de buurt van de Vaartkom en alle apps wezen in de richting van Zappaz: lunch, dinner, tapas, lounge. Of ook nog volgens hun eigen website: “Zappaz is een toegankelijk, gastronomisch tapasrestaurant waar je kan dineren in een sfeervol kader.” En we kunnen hen achteraf geen ongelijk geven. Integendeel, Zappaz blies ons omver! Daarom ook dat we hiervan een korte (niet professionele maar geheel op eigen ervaringen gebaseerde) recensie van willen meegeven. Ik ga zeker niet dieper ingaan op texturen of ronde smaken van wijnen want daar kennen we niets van. Maar we willen wel gewoon meegeven of het lekker is of niet.

Aperitief

Het concept van hun restaurant (behorend bij de 150 beste van België en een mooie score van GaultMillau van 13 op 20) is eenvoudig: gastro-tapas in een 5, 6 of 7 gangen menu, tapas a la carte ofwel sinds kort ook de mogelijkheid van sharing-menu’s (want sharing is caring tegenwoordig). Wij hadden vrij grote honger dus kozen we voor de 7 gangen mét aangepaste wijnen. We waren met de trein en moesten naar niets kijken. Gelukkig maar want 7 verschillende wijnen voor een occasionele wijndrinker zoals mezelf weegt stevig door. En dan vergeet ik nog de straffe cocktail aan het begin: de “lazy red cheecks”, een mix van frambozen, wodka en limoen. Hierbij kregen we twee hapjes. Enerzijds een met bulgur gevuld scheermesje en anderzijds een burgertje van makreel (geserveerd op een mini-paletje). Jammer dat er maar 1 hapje was van elk want dit was een schitterende starter en deed ons watertanden naar meer.

De 7 gangen

Het menu omvatte zeven gangen (inclusief dessert), elke gang vergezeld van een aangepast wijntje. Al moet ik eerder zeggen “een aangepaste wijn”. Het waren zeer mooie porties die we geserveerd kregen en die bovendien regelmatig bijgevuld werden. De gangen bestonden achtereenvolgens uit:

  1. Rund “Tataki” – Pomelo – Pijnboompit – Japanse vinaigrette = ongelofelijk smakenfestival
  2. Zeebaars – Avocado – Jalapeno – Ceviche = gigantisch lekkere ceviche
  3. Foie Gras – Rode biet – Ui – Braambes = overheerlijk, ook weer die combinatie van smaken
  4. Gamba – Bloemkool – Cashewnoot – Curry Madras = minste van allemaal maar nog nooit zo een lekkere bloemkool gegeten (ook niet die van ons moeder, sorry mama ;-))
  5. Zeeduivel – Wilde Rijst – Paddenstoelen – Groene Kruiden = de wilder rijst vond ik abnormaal lekker
  6. Iberico – Tijm-Churro – Chorizo – Courgette = drie mooie stukjes zacht Iberico varken, overheerlijk
  7. Cumbava – Framboos – Witte chocolade – Samba Thee = lekker afsluiter van schitterend diner!

Met andere woorden, één voor één ongelofelijk smaakvolle tapas, op een culinair niveau gepresenteerd. Gang 1 en 2 werden trouwens gelijktijdig geserveerd en staan dus samen op foto 1. Fantastisch om te proeven hoe alle ingredienten bij elkaar passen, ook al zou je ze in eerste nooit samen klaarmaken. De wijnen die we erbij kregen kwamen goed tot hun recht: we gingen van Italië naar Duitsland, dan naar Chili om via Libanon in Frankrijk te stoppen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit op 1 avond 7 glazen wijn gedronken had, laat staan 7 verschillende wijnen. Het was zwaar, vooral de laaste rode wijn was best pittig, maar van hoofdpijn was er geen sprake een dag later. 🙂

Conclusie

Als ons iemand vraagt naar waar je moet gaan in Leuven om lekker te dineren, dan twijfelen we geen seconde. Reserveer je tafel bij Zappaz (www.zappaz.be) en laat je verrassen door een divers maar overheerlijk smakenpalet. Kies zelf hoeveel gangen en of je de wijnen er bij neemt of niet. We zijn er van overtuigd dat je een topavond gaat beleven! Deze topavond heeft wel zijn prijskaartje: we hebben 69 Euro betaald voor het 7 gangen menu + 42 Euro voor de aangepaste wijnen. Reken daarbij ook nog wat extra voor cocktail(s) en water en je komt wel snel aan 120 Euro per persoon. Voor ons was het dit meer dan waard.

Nu we de smaak te pakken hebben zal je in de toekomst nog “recensies” (we zijn nog aan het zoeken naar een betere omschrijving want we kunnen onszelf geen recensenten noemen) van andere resto’s, brasseries, en dergelijke terugvinden op Hoedoen.be. Maar dan onder de rubriek “Waar lekker eten in…”. 🙂

Heb je trouwens zelf een goede ervaring met Zappaz, aarzel dan niet om ze hieronder te delen.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *