fbpx

Hoe verloren autosleutel deactiveren en laten bijmaken?

Van zodra je je autosleutels niet kan terugvinden en het gevoel hebt dat je deze kwijt bent, gaat je hart spontaan twee keer sneller slaan. Het eerste doembeeld dat spontaan in je opkomt, is dat je deze echt verloren bent en iemand anders ondertussen al met je auto is aan het rondrijden. Tenzij je ooit al het lumineuze idee had om op Bol.com een key finder tracker te bestellen, ben je de pineut in zo’n geval.

Er dagen in zo’n situatie meteen 4 vragen op in je hoofd: Hoe kan ik mijn verloren autosleutel deactiveren? Hoe kan ik er een nieuwe laten bijmaken en wat is de prijs om een autosleutel bij te maken? Moet ik dat dan zelf betalen of betaalt mijn autoverzekering de nieuwe sleutels?

Om op deze vragen te antwoorden, heeft men verstand van zaken nodig. Daarom vroegen we aan een verzekeringsmakelaar en een concessiehouder van een garage wat je in zo’n geval dient te doen:

Stap 1: Contacteer je verzekeringsmakelaar

Ben je 100% zeker dat je je autosleutel kwijt bent en deze nergens rondslingert in huis? Raadpleeg dan je verzekeringsdocumenten of contacteer je verzekeringsmakelaar om na te vragen of de kost van nieuwe autosleutels inbegrepen is in je autoverzekering.

In sommige gevallen komt de verzekeraar tussen in de kosten voor je nieuwe autosleutels, indien dat opgenomen is in de polis van de autoverzekering.

Optioneel: Je kan ook aangifte doen bij de politie van de verloren autosleutels of je verzekeraar kan je vragen om dit te doen. De kans dat deze ooit terug hun weg vinden via dit kanaal, is heel klein. Maar mocht je auto gestolen worden met de nieuwe sleutels, heb je in dat geval natuurlijk wel een bewijs dat je autosleutels kwijt waren.

Stap 2: Laat de verloren sleutel deactiveren en bestel nieuwe

Neem je reservesleutel en rijd ermee naar een officiële concessiehouder. Zorg ervoor dat je ook alle documenten van de wagen en identiteitskaart meeneemt, want de concessie zal je vooreerst een strenge vragenlijst voorleggen om na te gaan of jij daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar van de wagen bent.

Mits goedkeuring, kan de garage dan nieuwe auto’s zo programmeren dat deze enkel nog de huidige sleutels herkennen die eraan worden gekoppeld. Iemand die de verloren sleutels terugvindt, zal op die manier dus geen gebruik meer kunnen maken van de wagen omdat deze niet meer aan de wagen gekoppeld en dus ‘gedeactiveerd’ zijn.

Stap 3: Nieuwe sleutel = 400 tot 500€

Volgens de concessie duurt het gemiddeld 1 week vooraleer nieuwe autosleutels toekomen. Deze worden dan samen met je huidige sleutel opnieuw gekoppeld aan de wagen, waardoor je opnieuw een hoofdsleutel en reservesleutel hebt.

Een bijkomende nadeel is het bijmaken van een nieuwe autosleutel zo’n 400 tot 500€ kan kosten.

Stap 4: Voorkomen is beter dan genezen

Bovenstaande kostprijs van 400€ tot 500€, kon je natuurlijk makkelijk vermijden door 10€ te investeren in een een sleutelvinder.

Met zo’n tracker kan je je autosleutel steeds makkelijk terugvinden en zijn dergelijke zorgen verleden tijd. Hetzelfde geldt trouwens voor je huissleutels. Zorg er dus steeds voor dat er aan al je sleutels een keyfinder van Bol.com gekoppeld is.

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *